Zbliża się okres wakacyjnych podróży, także tych zagranicznych. Przed wyjazdem zwykle sprawdzamy aktualność swoich dokumentów, polecane atrakcje czy też prognozę pogody w miejscu pobytu. Tymczasem ja zachęcam do sprawdzenia jeszcze jednej rzeczy – czy na miejscu można bezpiecznie korzystać z wody wodociągowej.
Czy wiesz:
- gdzie można pozyskać rzetelne informacje o jakości wody wodociągowej na świecie?
- dlaczego woda wodociągowa może różnić się pod względem jakości w różnych częściach świata?
Warto mieć tego świadomość, zanim nabawimy się niemiłych wspomnień z podróży.
Jakość wody wodociągowej w krajach Unii Europejskiej
Należy uznać, że mieszkańcy państw członkowskich Unii Europejskiej mają dostęp do wody o bardzo dobrej jakości.
Warunki te reguluje obowiązujący akt ustawodawczy, tj. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/2184 z dnia 16 grudnia 2020 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dokument ten określa minimalne wymogi wobec parametrów mikrobiologicznych, chemicznych i wskaźnikowych dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Państwa członkowskie zobowiązane były do wprowadzenia w przepisach krajowych aktualizacji wskazanych w niej parametrów do dnia 12 stycznia 2023 r.
Dyrektywa dopuszcza jedynie należycie uzasadnione odstępstwa w przypadku nowych obszarów zasilania w wodę pod warunkiem bezwzględnego zachowania bezpieczeństwa dla zdrowia ludzkiego. Wobec nowych państw członkowskich ustalono sześcioletni okres tolerancji na dostosowanie do jej wymogów, liczony od daty przystąpienia danego kraju do Unii Europejskiej.
Zatem podróżując do państw UE, możemy z dużym prawdopodobieństwem założyć, że woda wodociągowa będzie dla nas bezpieczna.
Dostosowanie zapisów Dyrektywy w prawie krajowym
W momencie przygotowywania niniejszej publikacji, w Polsce obowiązują dotychczasowe akty prawne regulujące wymogi w zakresie jakości wody do picia, czyli:
- ustawa z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. z 2020 r. poz.2028),
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294).
W chwili obecnej nadal trwają prace nowelizujące powyższą ustawę i akt wykonawczy, celem przeniesienia prawa wspólnotowego do krajowego porządku prawnego.
A co z krajami nie zrzeszonymi w Unii Europejskiej?
Stan jakości wody wodociągowej jest różny i zależy od wielu czynników, a w głównej mierze od:
- stopnia rozwinięcia technologii i lokalnej sytuacji ekonomicznej,
- dostępu do ujęć wody, także z punktu widzenia ich jakości,
- dostępności systemów wodociągowo-kanalizacyjnych.
Jakość wody – gdzie sprawdzić, z jaką wodą możemy mieć do czynienia w podróży
Odsyłam do adresu internetowego amerykańskiej rządowej agencji zapobiegania chorobom zakaźnym (CDC), gdzie zebrano dane dotyczące wszelkich aspektów związanych ze zdrowiem w kontekście podróżowania.
Na stronie internetowej CDC, po wyszukaniu kierunku podróży (warto oczywiście zapoznać się ze wszystkimi zebranymi tam informacjami), polecam przeczytać punkt: Jedz i pij bezpiecznie (eat and drink safely). Tam podano informacje, czy w kraju, do którego się wybieramy, możemy bezpiecznie korzystać z wody z kranu.
I co ważne, jeśli woda oceniona jest jako nienadająca się do spożycia, nie należy nią także płukać zębów po myciu (i brać do ust w czasie kąpieli), sporządzać z niej kostek lodu do napojów, a także myć owoców czy warzyw spożywanych na surowo.
A jak według CDC wypada ocena jakości wody wodociągowej w krajach uznawanych za najpopularniejsze kierunki podróży Polaków?
Według dostępnych danych najatrakcyjniejszymi w ostatnich latach kierunkami zagranicznych podróży wakacyjnych Polaków są Grecja, Egipt, Hiszpania i Bułgaria, a potem kolejno Cypr, Tunezja i Malta.
Z danych zawartych na wspomnianej stronie CDC wynika, że w Grecji, Hiszpani i na Malcie możliwe jest spożywanie wody wodociągowej (z uważnością na źródło ujęcia wody), a w pozostałych krajach z powyższej listy zaleca się korzystanie wyłącznie z wody butelkowanej. Jest to prosty sposób, by zadbać o własny komfort i bezpieczeństwo.
Bez względu jednak na to, gdzie przebywamy, kierujmy się naszą własną, sprawdzoną organoleptycznie oceną wody. Jeśli mamy obawy, co do jej stanu wizualnego, nieakceptowalnego zapachu lub smaku – nie korzystajmy z takiej wody dla naszego i naszych bliskich spokoju.
Anna Michałowska. Z wykształcenia technolog wody, inżynier środowiska i hydrolog. Od 16-stu lat zawodowo związana z działaniami na rzecz równowagi gruntowo-wodnej przy inwestycjach liniowych. Na co dzień mierzy się z około wodnymi wyzwaniami na etapach: projektowania, realizacji i utrzymania inwestycji. Autorka bloga Jesteś wodą www.jesteswoda.pl i www.facebook.com/jesteswoda gdzie na co dzień porusza tematy związane ze świadomym zarządzaniem zasobami wodnymi i inspiruje do oszczędzania wody. Autorka licznych artykułów z zakresu gospodarki wodno-ściekowej na portalach edukacyjnych i w czasopismach branżowych.