Katastrofalny stan bezpieczeństwa żywnościowego, czyli dlaczego świat głoduje

stan bezpieczeństwa żywnościowego

W 2023 r. co jedenasty człowiek na Ziemi doświadczył głodu, co wynika z opublikowanego właśnie raportu pt. Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie. Ta szokująca statystyka nabiera jeszcze bardziej przerażającego wymiaru, jeśli uświadomimy sobie, że 43 proc. globalnej populacji cierpi na nadwagę lub otyłość, a jedna piąta całej żywności jest marnowana. Międzynarodowi eksperci zastanawiają się, co można zrobić, aby rozwiązać ten paradoks i dlaczego obecny system pomocy żywnościowej jest tak bardzo wadliwy.

O raporcie Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie

Przedmiotowy raport jest wynikiem współpracy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowego Funduszu Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Światowego Programu Żywnościowego (WFP), Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Funduszu Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF). Publikacja ma charakter cykliczny i ukazuje się co roku – niestety, jak dotąd jej wnioski są za każdym razem coraz bardziej alarmujące.

Główny wniosek tegorocznego raportu dotyczy konieczności wprowadzenia zmian w sposobie finansowania walki z głodem, która obecnie raczej skupia się na dostarczaniu ludziom żywności niż niwelowaniu przyczyn niedożywienia. Do tych ostatnich należą w szczególności zmienność klimatu i anomalia pogodowe, konflikty na świecie oraz kryzysy ekonomiczne. Czynniki te zaostrzają istniejące od dawna problemy, takie jak społeczna nierówność czy brak dostępu do zdrowej żywności. Fundusze publiczne i prywatne muszą zacząć działać w sposób skoordynowany tam, gdzie ich wpływ będzie największy – przekonują autorzy raportu, przypominając o szczytnym celu Zero Głodu w 2030, którego realizacja wydaje się dziś mało realna.

Bezpieczeństwo żywnościowe w liczbach – czarne statystyki

W latach 2019-2021 ilość głodujących na świecie gwałtownie wzrosła w związku z pandemią Covid-19, po czym ustabilizowała się na dzisiejszym poziomie. W 2023 r. 9,1 proc. globalnej populacji cierpiało z powodu niedożywienia. Problem najsilniej zaznacza się w Afryce, gdzie głodu doświadcza 20,4 proc. ludności i wskaźnik ten stale rośnie. W Azji wartość ta wynosi „zaledwie” 8,1 proc., ale w przeliczeniu na obywateli to aż 384,5 mln. Według prognoz w 2030 r. na świecie ma być 532 mln chronicznie niedożywionych ludzi, a 53 proc. wszystkich głodujących mieszkać będzie w Afryce.

Głód to skrajna sytuacja, ale nie należy zapominać, że w wielu regionach świata problemem jest niedostateczne bezpieczeństwo żywnościowe. W 2023 r. aż 2,3 mld ludzi (28,9 proc. globalnej populacji) nie miało stałego dostępu do adekwatnej żywności. Z tego 864 mln doświadczyło poważnych braków i spędziło przynajmniej jeden dzień bez jedzenia. Dokładniejsze analizy wskazują, że brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyczy przede wszystkim obszarów wiejskich (wskaźnik 31,9 proc.) i częściej kobiet niż mężczyzn.

bezpieczenstwo zywnosciowe1
Wykres przedstawiający liczbę ludzi cierpiących z powodu niedożywienia w latach 2005-2023; źródło: FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. 2024.The State of Food Security and Nutrition in the World 2024 – Financing to end hunger, food insecurity and malnutrition in all its forms. Rome.

Koszt zdrowego żywienia i konsekwencje niedoborów

Dla pełniejszej analizy ekonomicznej problemu głodu przyjęto wskaźnik kosztu zdrowej diety (CoHD), który definiuje koszt zakupu najtańszego możliwego jadłospisu, pokrywającego potrzeby żywieniowe w danym kraju. Mowa o dostępnych lokalnie produktach, których konsumpcja pozwoli zaspokoić energetyczne i odżywcze potrzeby organizmu. Wskaźnik porównywany jest z dochodami różnych grup ludności, aby stwierdzić, gdzie nabycie odpowiedniej ilości zdrowego pożywienia jest najtrudniejsze.

Według raportu CoHD nieustannie rośnie od 2017 r. i w 2022 r. osiągnął szczytowy poziom 3,96 dol. parytetu siły nabywczej (PPP) na osobę na dzień. Najwyższy był w Ameryce Południowej i na Karaibach (4,56 dol. PPP), podczas gdy w Azji wyniósł 4,20 dol. PPP, a w Afryce 3,74 dol. PPP. Oznacza to, że aż 2,83 mld ludzi nie stać na zakup zdrowego pożywienia. W ostatnich latach sytuacja poprawiła się nieco w Azji, Ameryce Północnej i Europie, ale pogorszyła w Afryce.

Brak bezpieczeństwa żywnościowego wyraźnie odbija się na zdrowiu społeczeństw. Niska waga urodzeniowa wciąż odnotowywana jest u prawie 15 proc. noworodków, co oznacza brak jakiejkolwiek poprawy w ciągu ostatniej dekady. Do prawie 30 proc. wzrosła również częstotliwość występowania anemii u kobiet w wieku rozrodczym. Poprawił się natomiast wskaźnik opóźnień rozwojowych u dzieci do lat pięciu, ale wciąż wynosi on aż 22,3 proc. w skali globalnej. Skrajnie wychudzonych pozostaje 6,8 proc. małych dzieci.

Finansowanie bezpieczeństwa żywnościowego

Autorzy raportu zwracają uwagę na potrzebę lepszego zdefiniowania i skwantyfikowania globalnej pomocy finansowej związanej ze zwalczaniem głodu. Finansowanie ma wzmocnić sektor rolny w obliczu najważniejszych czynników podminowujących bezpieczeństwo żywnościowe, w tym zmiany klimatu, które w szczególny sposób dotykają kraje o niskich i umiarkowanych przychodach. Powinno ono obejmować nie tylko stosunkowo łatwe do zmierzenia wsparcie publiczne, ale także trudniejsze do policzenia finansowanie prywatne.

Kluczowa jest również struktura pomocy finansowej. Z 77 mld dol. wydanych oficjalnie w 2021 r. na bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie, 35 mld dol. skierowano bezpośrednio na zakup jedzenia dla potrzebujących. Tylko 27 mld dol. przeznaczono na zwalczanie przyczyn niedożywienia, a zaledwie 15 mld dol. na wsparcie zdrowotne. To ewidentnie nie wystarczy. Autorzy raportu wskazują, że według różnych studiów naukowych realizacja Celów Zrównoważonego Rozwoju 2.1 i 2.2 (eliminacja głodu i wszystkich form niedożywienia do 2030 r.) wymagałaby dodatkowych 176 mld, a idealnie byłoby móc przeznaczyć na ten cel blisko 4 bln dol.

Interwencja jest tańsza niż bierność

Walka o bezpieczeństwo żywnościowe na świecie zdecydowanie nie jest tania. W ramach rachunku ekonomicznego należy jednak wziąć pod uwagę scenariusz, w którym dodatkowe fundusze na eliminację głodu nie zostaną zgromadzone. Średnio i długoterminowe skutki społeczne i zdrowotne bierności będą katastrofalne. Koszty związane ze śmiertelnością i chorobami wynikającymi z obecnego poziomu żywienia do 2030 r. mają osiągnąć 1,3 mln dol. Na dodatkowe 10 bln dol. szacuje się ukryte koszty związane z utratą produktywności w rolnictwie wskutek zwiększonego ryzyka występowania chorób. Zdaniem analityków przekierowanie globalnych środków pomocowych w stronę sektora rolniczego i żywnościowego sprawi, że koszty zdrowej diety zmaleją, a jej dostępność znacznie wzrośnie.

Sugestie na przyszłość

Niestety, kraje, w których bezpieczeństwo żywnościowe jest na najniższym poziomie, mają największe problemy z pozyskaniem funduszy. Zwłaszcza prywatni inwestorzy i podmioty komercyjne próbują unikać ryzyka związanego z ich niestabilną sytuacją gospodarczą. Jedynym wyjściem pozostają granty i niskooprocentowane pożyczki od międzynarodowych organizacji. Autorzy raportu proponują, aby rozwinąć bardziej innowacyjne formy pomocy, gdzie owo podstawowe wsparcie wykorzystywane będzie na zmniejszenie ryzyka finansowego w krajach potrzebujących, co w rezultacie pozwoli przyciągnąć prywatny kapitał. Grantom i pożyczkom powinno towarzyszyć wsparcie techniczne, m.in. dla sektora bankowego.

W ramach wzmacniania bezpieczeństwa żywnościowego na świecie sugeruje się również emisję obligacji o charakterze ekologicznym, społecznym oraz związanych ze zrównoważonym rozwojem. Przede wszystkim zaś kluczowa jest koordynacja wsparcia pochodzącego z różnych źródeł, tak aby wykorzystać efekt synergii i zwiększyć potencjał absorpcyjny w poszczególnych krajach. Walka z głodem i niedożywieniem nie powinna być traktowana w kategorii konkurencji dla innych sektorów rozwoju, ale jako podstawa funkcjonowania zdrowego społeczeństwa i gospodarki.

Assistant Icon

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj

music-cover