Najpopularniejsze alkohole w Europie zagrożone zmianą klimatu – czy to koniec Prosecco?

Najpopularniejsze alkohole w Europie

Producenci piwa, wina i silniejszych trunków cierpią z powodu nasilających się susz, obfitych opadów deszczu i gwałtownych burz. Zdaniem analityków najpopularniejsze alkohole w Europie zaczynają już smakować inaczej, a w perspektywie czasu mogą całkiem zniknąć ze sklepowych półek.

Coraz mniej winogron

Francuscy naukowcy ze znanych miłośnikom wina regionów Bordeaux i Bourgogne przestrzegają, że wskutek zmiany klimatu większość nadbrzeżnych winnic w południowej Europie nie będzie wkrótce w stanie produkować dobrej jakości owoców. Już dziś zbiory winogron odbywają się nawet trzy tygodnie wcześniej niż przed 40 laty, a przedłużające się susze i fale upałów zmieniają smak wina i ograniczają jego podaż. Mówi się wręcz, że winnice będą musiały przesunąć się na północ – nawet do Szwecji!

Zagrożone jest również Prosecco – jeden z najpopularniejszych alkoholi w Europie. Musujące białe wino zawdzięcza swój wyjątkowy smak położeniu winnic na górskich zboczach o nachyleniu nawet 30 stop. Zmiana klimatu sprawia jednak, że temperatury rosną nawet na wysokości, a gleba ulega erozji wskutek suszy. Instalacja nawadniania w tych warunkach geograficznych jest zaś praktycznie niewykonalna. Z podobnymi problemami według autorów badania opublikowanego w periodyku iScience potykają się również producenci porto oraz likierowych win typu Passito.

Wodne Sprawy Najpopularniejsze alkohole w Europie zagrozone zmiana klimatu – czy to koniec Prosecco
zdj. Arno Senoner / Unsplash

Produkcja piwa również maleje

Najpopularniejsze alkohole w Europie obejmują również jasne lagery i aromatyczne ciemne piwa – im również zmiana klimatu ewidentnie szkodzi. Czeski ekspert Miroslav Trnka alarmuje, że produkcja szlachetnego chmielu w niektórych europejskich regionach spadła od lat 70. ubiegłego stulecia o 20 proc. Jednocześnie wskutek wzrostu temperatur poziom alfa-kwasów odpowiedzialnych za przyjemny gorzki smak piwa według Trnki do 2050 r. zmaleje aż o 30 proc.

Powodów do radości nie mają również Brytyjczycy. Chmiel uprawiany w hrabstwie Kent już traci swoją goryczkę, a naukowcy próbują uratować słynne wyspiarski pinty modyfikując DNA roślin, tak aby były bardziej odporne na suszę i wysokie temperatury. Według czeskich badaczy poważnie zagrożony jest również przemysł browarniczy w Polsce, Austrii, Francji i Belgii.

Najpopularniejsze alkohole w Europie odejdą w zapomnienie?

Problemem może być również niedostatek wody, której piwo zawiera ponad 90 proc., a silniejsze trunki minimalnie 60 proc. Brytyjska firma Diageo odpowiedzialna za produkcję m.in. piwa Guinness i likieru Baileys już w 2023 r. wyraziła obawy, że w wielu regionach świata niedostatek wody pitnej jest na tyle poważny, że zagraża funkcjonowaniu destylarni i browarów. Koncern w 2022 r. zużył ponad 17 mld l wody, o którą często musi konkurować z lokalnym społeczeństwem, np. Turcji czy Meksyku.

Na Węgrzech przekleństwem okazują się natomiast gwałtowne burze i rzęsiste opady, które w 2024 r. spowodowały ogromne straty w uprawie wiśni i czereśni wykorzystywanych do produkcji palinki, słynnej owocowej wódki. Plantatorzy narzekają również na wrażliwość drzew brzoskwiniowych oraz krzewów malin i czarnej porzeczki na kapryśną pogodę. Lokalni producenci alkoholi próbują się dostosować do nowych realiów uruchamiając produkcję palinki z… owoców kiwi.

Klimatolodzy z University College w Londynie opublikowali też niepokojącą prognozę dla miłośników szkockiej whisky. Wynika z niej, że przewidywany wzrost temperatury i zmiany częstotliwości opadów będą w ciągu kolejnych 50 lat mieć zasadniczy wpływ na podaż trzech kluczowych składników legendarnego trunku: wody, jęczmienia oraz drożdży. Fala upałów, która nawiedziła Szkocję w 2018 r. spowodowała zmniejszenie zbiorów jęczmienia o niemal 8 proc. Konsumenci nie tylko zapłacą więcej za swój ulubiony trunek, ale zdaniem naukowców będą musieli przyzwyczaić się do nowego smaku – efekty destylacji i dojrzewania whisky zależą wszak w dużej mierze od chłodnego szkockiego klimatu.


zdj. główne: Matthieu Joannon / Unsplash

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj
Porozmawiaj ze mną!