Numer 14/2025 (64) z dnia 19 września 2025 r.
Temat numeru
Rok po wielkiej powodzi. Historie, które zostają
Rok temu południowo-zachodnia Polska zadrżała pod naporem ściany wody. We wrześniu 2024 r. intensywne [...]
Z Komisji Europejskiej
16. Forum Strategii UE dla regionu Morza Bałtyckiego
W tym roku, w dniach 29-30 października, po raz 16. odbędzie się Doroczne Forum Strategii [...]
Rozpoczęto prace nad aktem prawnym o gospodarce o obiegu zamkniętym
W dniu 1 sierpnia 2025 r. Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne propozycji aktu prawnego o [...]
Tworzywa sztuczne w UE i ich wpływ na środowisko
Zgodnie z wynikami najnowszego badania JRC na temat tworzyw sztucznych w UE i ich wpływu [...]
Konsultacje UE ws. uproszczenia prawa środowiskowego
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne dotyczące uproszczenia unijnego prawa środowiskowego. Celem inicjatywy jest identyfikacja przepisów, [...]
Biznes i ekonomia
Globalny raport o mokradłach: jak je chronić, odnawiać i wspierać finansowo
Od lat 70. ubiegłego wieku straciliśmy ponad 40 mln ha mokradeł, a prawie 25 proc. z tych, które pozostały, jest poważnie zdegradowanych. Takie wnioski zawarto [...]
Energia odnawialna się opłaca – dowodzi nowy raport ONZ
10 lat po przyjęciu Porozumienia paryskiego eksperci z ONZ przygotowali [...]
Oczko
Mariusz Sopyłło
Opinie
Komary pod lupą – jak uczymy się monitorować najgroźniejsze owady świata
Niepozorne, a jednak jedne z najbardziej śmiercionośnych zwierząt na świecie – komary pozostają zagadką także w polskich miastach. Ponad 50 gatunków, różne preferencje siedliskowe, a [...]
Glony, czyli zielone jedzenie przyszłości
Jednym z największych współczesnych wyzwań cywilizacyjnych jest zapewnienie bezpieczeństwa żywieniowego ciągle wzrastającej populacji ludzkiej. Obecne sposoby pozyskiwania żywności, obejmujące przede wszystkim ekspansywne rolnictwo oraz komercyjne hodowle zwierząt, w dużym stopniu przyczyniają się do degradacji naturalnych zasobów środowiska. Należy zatem poszukiwać alternatywnych źródeł wartościowej żywności, której [...]
Powódź 2024 rok później. Przywiązanie do ojcowizny silniejsze niż strach
Na jednych domach lśnią nowe dachy i świeżo położony tynk, inne wciąż stoją ze skutą do połowy elewacją. Rok po powodzi 2024 w Kotlinie Kłodzkiej te kontrasty są uderzające. Polska Akcja Humanitarna dotarła z pomocą do blisko 30 tys. osób, ale dla wielu rodzin codzienność [...]
Świat wody
Wodne SPA, czyli naturalne kąpiele błotne, solankowe i algowe
Wodne SPA to coś więcej niż relaks w luksusowym kurorcie – to powrót do źródeł zdrowia. Błota, solanki i algi od wieków wykorzystywane są w [...]
Kolorowe plaże świata. Tam natura maluje piasek
Plaża to dla większości z nas synonim złocistego piasku i [...]
Nauka
Jak klimat i poziom wód gruntowych regulują tempo akumulacji torfu?
Torfowiska zajmują zaledwie 3 proc. powierzchni lądów, ale mają ogromne znaczenie ekologiczne i klimatyczne. W Europie przechowują połowę całkowitego węgla organicznego obecnego w glebie – to 5 razy więcej niż lasy kontynentalne. Międzynarodowy zespół naukowców przy współudziale prof. Mariusza Lamentowicza z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w [...]
Dosypywanie piasku plażowego utrudnia regenerację przybrzeżnej trawy morskiej
Badanie opublikowane 1 sierpnia br. w magazynie Water rozważa ciekawy przypadek utworzenia sztucznej plaży we francuskiej miejscowości La Vieille. Coroczne dosypywanie piasku na wybrzeżu wydaje się zaburzać proces odnowy morskiego ekosystemu. Zdaniem naukowców to ważny sygnał alarmowy dla decydentów w regionach występowania morskich łąk podwodnych.
Zapory przesuwają bieguny Ziemi
Wyniki badania prowadzonego przez zespół naukowców z Harvard University dają nowe spojrzenie na wpływ działalności człowieka na fizykę naszej planety. Choć budowa sztucznych zbiorników wodnych [...]
Słowa kluczowe
Pozwolenie, zgoda, decyzja
Trzy kroki do… szkody na wale powodziowym lub innym urządzeniu wodnym
Przerwanie wału to prawdopodobnie ostatnia informacja, o jakiej chcielibyśmy usłyszeć podczas powodzi. W tym kontekście [...]























