Jednorazowe butelki plastikowe – nigdy nie używaj ich ponownie!

butelki plastikowe

Mogłoby się wydawać, że ponowne wykorzystanie jednorazowej plastikowej butelki po napoju to gest ekologiczny, sprzyjający środowisku naturalnemu. Niestety, z najnowszych badań wynika, że może on stwarzać spore zagrożenie dla zdrowia. Plastikowe opakowania jednorazowego użytku okazują się emitować szkodliwe związki, które przenikają do naszych organizmów z napojem lub jedzeniem.

Jednorazowe plastikowe butelki emitują mikroplastik

O butelkach plastikowych mówi się od dawna w kontekście zaśmiecania Ziemi i wysoce energochłonnej nadprodukcji tworzyw sztucznych. The Washington Post zwraca jednak uwagę na jeszcze jeden aspekt – ryzyka zdrowotnego.

Wykonane z politereftalanu etylenu (PET) jednorazowe butelki plastikowe zostały zaprojektowane tak, aby bezpiecznie dostarczyć nam wodę czy sok. Nie nadają się jednak do mycia i ponownego napełniania, gdyż nie są wystarczająco trwałe. Badania naukowe dowodzą, że syntetyczne powierzchnie polietylenowe, polistyrenowe i polipropylenowe emitują cząsteczki mikroplastiku – im wyższa temperatura napoju lub otoczenia, tym efekt ów jest wyraźniejszy. Szczególnie niebezpieczne jest więc nalewanie ciepłych napojów do jednorazowych plastikowych butelek bądź przetrzymywanie ich wraz z zawartością na słońcu. Nawet mycie plastikowych opakowań po lodach czy mięsie w zmywarce stwarza zagrożenie – wysoka temperatura degraduje powierzchnię tworzywa sprzyjając ługowaniu.

Wpływ mikroplastiku na zdrowie to wciąż temat otwarty, wymagający dalszych pogłębionych badań. Wraz z jego cząsteczkami do napojów i żywności przenikają jednak również toksyczne związki, takie jak ftalaty, BPA, styren czy chlorek winylu – te trzy ostatnie uważane są związki rakotwórcze. W wysokiej temperaturze z plastikowych opakowań wydzielają się również metale ciężkie oraz szkodliwe związki organiczne. Łącznie w plastiku, z którym mamy codziennie styczność, może znajdować się aż 4200 substancji niebezpiecznych dla zdrowia.

Uwaga na czarny plastik

Za szczególnie niebezpieczny uważa się czarny plastik, z którego wykonane są tacki żywnościowe, ale także wiele kuchennych przyborów, typu łopatki do smażenia. Już od kilku lat naukowcy zwracają uwagę, że do ich produkcji wykorzystuje się często recyklowany plastik z wyrobów elektrycznych, który zawiera środki zmniejszające palność, antymon oraz metale ciężkie.

Pożądana barwa często otrzymywana jest dzięki dodatkowi sadzy, która jest tania, skuteczna i trwała, ale nieobojętna dla zdrowia. Większym problemem są jednak wspomniane wyżej środki zmniejszające palność na bazie bromu, które wykryto już niedawno w matczynym mleku z piersi.

Mikroplastiku nie da się uniknąć, ale warto go redukować

Czy już dziś należy pozbyć się całego plastiku z domu? Niekoniecznie. Jak mówi toksykolog, Stephanie Widmer w wywiadzie dla ABC News, mikroplastik jest dziś wszędzie – w wodzie, glebie, powietrzu i nie da się go całkowicie wyeliminować. Eksperci nawołują jednak, aby tam, gdzie to możliwe, ograniczyć wykorzystanie plastikowych butelek i pojemników na rzecz szklanych, ceramicznych czy metalowych, zwłaszcza, jeśli zawartość ma być ciepła.

Bezwzględnie należy zrezygnować z ponownego wykorzystania jednorazowych butelek plastikowych i opakowań do żywności. Ciepłe jedzenie na wynos przyniesione do domu w styropianowych lub plastikowych opakowaniach należy jak najszybciej przełożyć do garnka lub na talerz, a w żadnym razie nie odgrzewać go w plastiku. Warto też unikać jednorazowych kubeczków do kawy, herbaty czy chłodnych napojów, które zdaniem naukowców uwalniają nawet 1000-5000 cząsteczek mikroplastiku na litr płynu!

Pamiętajmy, że jednorazowe plastikowe butelki i inne opakowania do żywności to też ogromne obciążenie dla środowiska naturalnego, którego nie da się szybko i łatwo zredukować. Prowadzone w ubiegłym tygodniu w Korei Południowej rozmowy ONZ w sprawie ograniczenia zanieczyszczenia plastikiem, a w szczególności redukcji produkcji jednorazowego plastiku, niestety skończyły się fiaskiem i zostały odłożone na kolejny rok.

Assistant Icon

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj

music-cover