Twarda woda – co robić. Czy jest szkodliwa?

Twarda woda

Twarda wody z kranu często przeciwstawiana jest miękkiej deszczówce, którą warto podlewać rośliny i spłukiwać włosy po myciu. Na czym jednak tak naprawdę polega różnica między nimi i jaki wpływ ma na zdrowie oraz codzienne życie twarda woda? Czy problem zbyt twardej wody w domu da się jakoś rozwiązać?

Co to jest twarda woda? Światowe normy

Twardość wody odnosi się do ilości minerałów w niej rozpuszczonych, w szczególności jonów magnezu i wapnia. Czasami decydują o niej również jony innych metali, w tym aluminium, żelaza, cynku czy manganu. Warto dodać, że na twardość nie wpływają wcale jony sodu ani potasu.

Obowiązująca aktualnie w UE Dyrektywa 2020/2184 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi nie określa norm twardości wody pitnej. Mimo to większość źródeł naukowych definiuje wodę jako miękką, jeśli zawiera ona mniej niż 50-60 mg wspomnianych wyżej minerałów na 1 litr. Woda twarda zawiera natomiast ponad 200 mg/l. W Polsce za jednostkę twardości wody uznaje się 1 mg CaC03/l, zaś obowiązujące normy definiują wodę średnio twardą (200-350 mg/l), twardą (350-550 mg /l) oraz bardzo twardą (powyżej 550 mg/l). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) potwierdza, że twardość powyżej 500 mg/l na ogół nie jest dobrze tolerowana przez konsumentów.

Jak to zbadać

Dokładną analizę mineralnego składu wody może przeprowadzić tylko laboratorium. Na rynku istnieją jednak domowe testy, które pozwalają szybko i łatwo określić twardość wody w kranie na postawie poziomu pH (jony metalu alkalizują wodę). Testy takie mogą mieć formę paskową lub kropelkową.

Jakie skutki wywołuje twarda woda w kranie

Najłatwiejszy sposób, w jaki rozpoznasz twardą wodę w domu to stan czajnika. Podczas gotowania spora część minerałów się wytrąca i osadza na ściankach naczynia w formie kamienia. Niestety, jest on nie tylko nieestetyczny, ale wpływa również na efektywność energetyczną sprzętów AGD i bojlera – osad ma właściwości izolujące i utrudnia transfer ciepła do ogrzewanej wody. Kamień może również zatykać rury, ograniczając przepływ wody.

W jaki sposób twardość wody wpływa na zdrowie człowieka? O twardości decydują jony magnezu oraz wapnia, a więc minerałów, od których zależy poprawny przebieg wielu procesów fizjologicznych. Według licznych studiów, których wyniki publikowane były także przez WHO, konsumpcja twardej wody może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto niektóre badania sugerują, że twarda może chronić przed rozwojem raka żołądka, jelita grubego, odbytu oraz trzustki, a także obniżać ryzyko rozwoju artertiosklerozy u dzieci i młodzieży.

Gotowanie warzyw w twardej wodzie ma dodatkowo zwiększać w nich zawartość wapnia, w przeciwieństwie do gotowania w wodzie miękkiej, które ją zmniejsza. Niejasny jest natomiast wpływ twardości wody na rozwój kamieni nerkowych – niektóre studia wskazują na taką korelację, inne jej nie potwierdzają. Dla ludzi o zdrowych nerkach nadmiar wapnia i magnezu nie powinien być jednak problemem – ten drugi, co najwyżej, może prowadzić do lekkiego rozwolnienia. Wykazano natomiast, że twarda woda może sprzyjać rozwojowi lub zaostrzeniu objawów atopowego zapalenia skóry oraz egzemy.

Co robić w przypadku twardej wody w domu

Z punktu widzenia zdrowia twarda woda w kranie nie jest zasadniczo poważnym problemem. Nadmiar minerałów może jednak szkodzić w inny sposób. W kontakcie z mydłem z twardej wody wytrąca się szumowina mydlana, która pozostaje jako osad na mytych naczyniach, pranych tekstyliach i powierzchniach łazienkowych, stając się doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Rośnie także zużycie wody, ponieważ mydło jest trudniej zmyć w przypadku obecności wapnia i magnezu.

Jeśli użytkowanie twardej wody z powodu jej kłopotliwości lub nieprzyjemnego smaku staje się wyraźnym problemem, warto zainwestować w zmiękczacz wody. To proste urządzenie wymienia jony wapnia i magnezu na jony sodu i tym samym redukuje uciążliwość minerałów dla skóry, odzieży, urządzeń AGD i domowych instalacji. Alternatywnie możesz pomyśleć o filtrze do wody, który nie tylko redukuje jej twardość, ale oczyszcza kranówkę również z innych zanieczyszczeń chemicznych oraz fizycznych. Jest on szczególnie polecany dla kranu kuchennego, z którego czerpiemy wodę pitną. Zmiękczacz wody natomiast montuje się najczęściej na początku instalacji, przed kotłem grzewczym, chroniąc w ten sposób wszystkie krany i urządzenia w domu.

Assistant Icon

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj

music-cover