Słona woda w rolnictwie – innowacyjne podejście do nawadniania upraw

Słona woda

Czy irygacja słoną wodą może być rozwiązaniem dla rolników walczących z niedoborem słodkiej wody? Naukowcy uważają, że słona woda wykorzystywana w zrównoważonej uprawie roślin jest jak najbardziej możliwa.

Naukowcy zbadają nawadnianie słoną wodą

Uniwersytet Clemson otrzymał grant w wysokości 10 milionów dolarów od Narodowego Instytutu Wyżywienia i Rolnictwa Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) na badania nad rozwojem platformy rolnictwa w kontrolowanym środowisku (CEA – Controlled Environment Agriculture) do uprawy roślin odpornych na sól (ogórków, pomidorów i gorczycy) wykorzystując do tego słoną wodę. Projekt ma pomóc w rozwoju bardziej zrównoważonych metod produkcji żywności, co jest szczególnie ważne w regionach o suchym klimacie i brakiem dostępu do słodkiej wody.

Badanie zostanie przeprowadzone na obszarach uprawy warzyw w Południowej Karolinie, na Florydzie i w Arizonie. Projekt badawczy potrwa 5 lat i obejmie opracowanie hydroponicznej platformy CEA, wykorzystanie słonej wody do nawadniania, zarządzanie zasoleniem w celu lepszego dostosowania do reakcji upraw, gdy uprawy przyzwyczajają się do wysokiego zasolenia oraz wybór odmiany gorczycy, ogórków i pomidorów o zwiększonej tolerancji na sól. Dotacja jest częścią inwestycji USDA o wartości 70 milionów dolarów, mającej na celu ustanowienie odpornych i przyjaznych dla klimatu systemów żywnościowych i rolniczych.

Innowacyjne metody nawadniania

Prace będą prowadzone przy użyciu najnowocześniejszych technologii i narzędzi do analizowania gleby oraz nawadniania roślin. Badania te są nie tylko istotne dla producentów rolnych borykających się ze zwiększeniem zawartości soli w glebie – mają również ogromny potencjał do pomocy państwom dotkniętym suszą oraz zmianami klimatu przy osiąganiu samowystarczalności żywnościowej. Celem jest zaprojektowanie hydroponicznej platformy CEA do uprawy roślin spożywczych odpornych na sól przy użyciu słonej wody do nawadniania, przy jednoczesnym zapewnieniu, że zasolenie nie będzie miało wpływu na środowisko.

„W wielu regionach, w których brakuje słodkiej wody, źródła słonej wody, takie jak słonawe wody gruntowe, są dostępne i mogą być wykorzystywane do nawadniania. Jednak zwiększone zasolenie gleby i gruntów ogranicza wykorzystanie tych źródeł wody w tradycyjnych uprawach na otwartym polu, problem, który można zmniejszyć, stosując uprawy hydroponiczne (bezglebowe) w CEA. Kilka cennych roślin spożywczych jest wrażliwych na sól, ale ich tolerancję można zwiększyć poprzez odpowiednią hodowlę” – powiedział dyrektor projektu, prof. Raghupathy Karthikeyan.

Słona woda a uprawy

Nawadnianie roślin słoną wodą nie jest zalecane dla większości upraw, jednak istnieją gatunki, które znoszą solone podłoże bardzo dobrze. Jednym z takich gatunków są rośliny okopowe, takie jak marchew, buraki czy seler. Te warzywa mają dostosowaną do życia w solonych glebach system korzeniowy, który umożliwia im pobieranie potrzebnych składników mineralnych pomimo obecności dużej ilości soli. Ponadto, eksperymenty pokazały, że stosowanie słonej wody jako nawozu może wpłynąć na wzrost i smak tych warzyw.

Jednak przy innych uprawach należy zachować ostrożność i unikać stosowania zbyt dużej ilości słonej wody. Nadmiar soli może spowodować uszkodzenie korzeni i liści, co prowadzi do zmniejszenia plonów lub zaburzeń rozwoju rośliny. W przypadku gatunków delikatnych np. kwiatów, konieczne jest wykorzystanie do irygacji jedynie wody pitnej lub deszczowej. Dlatego przed użyciem słonej wody należy dokładnie przebadać jej skład chemiczny oraz dostosować jej proporcje do wymagań konkretnej rośliny.

Nawadnianie alternatywne

Nawadnianie roślin słoną wodą to alternatywna metoda, która zyskuje na popularności. Dlaczego? Otóż słona woda ma właściwości przeciwdziałające różnym chorobom i szkodnikom. Co więcej, zasolenie gleby osłabia konkurencyjność niepożądanych roślin, dzięki czemu te pożyteczne mają lepsze warunki do wzrostu. Warto jednak pamiętać o tym, że nadmiernie zasolona gleba może powodować problemy z absorpcją wody przez korzenie i prowadzić do wyjałowienia się gruntu.

„Wierzymy, że stosując techniki odsalania odpowiednie dla sektora rolnego w połączeniu ze skutecznym zarządzaniem wodą, składnikami odżywczymi i nawozami, a także zasoleniem, możemy uprawiać rośliny tolerujące sól w sposób zrównoważony, zarówno pod względem ekonomicznym, jak i środowiskowym” – powiedział Gary Amy, dziekan Wydziału Inżynierii Środowiska i Nauk o Ziemi Uniwersytetu Clemson. „Opowiadamy się za technologiami częściowego odsalania, aby wytwarzać wodę do nawadniania o jakości dopasowanej do tolerancji docelowej uprawy na sól” – dodał.

Wyniki badań mają przyczynić się do poprawy efektywności procesu irygacyjnego oraz zmniejszenia wpływu soli na środowisko naturalne. Projekt jest ważny, ponieważ wiele obszarów świata boryka się ze wzrastającym problemem braku dostępu do czystej wody pitnej. Badania, w których słona woda jest wykorzystywana do celów irygacyjnych mogą pomóc rozwiązać ten problem, a jednocześnie zwiększyć efektywność uprawy żywności.

Więcej na temat słonej wody w artykule: “Kiedy woda słodka jest słona, czyli odpowiedź na niegłupie pytanie“.


Źródło: https://news.clemson.edu/clemson-awarded-usda-grant-to-study-saline-water-irrigation-to-grow-salt-tolerant-crops/ dostęp 09.05.2023

https://www.floraldaily.com/article/9521113/usda-grant-to-develop-hydroponic-growing-method-using-saline-irrigation-water/ dostęp 09.05.2023

music-cover