Czy eksportując żywność eksportujemy wodę?

eksportujemy wodę

Najnowsze dane pokazują, że w 2022 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski wyniosła ogółem 47,6 mld euro. Jest ona o około 27% wyższa niż w roku wcześniejszym.

To Unia Europejska była głównym odbiorcą naszego zeszłorocznego eksportu. Trafiły do niej towary rolno-spożywcze o wartości ok. 35,2 mld euro, tj. 74% ogółu. Były to głównie mięso drobiowe i wołowe oraz produkty mleczne. Kluczowymi odbiorcami, biorąc pod uwagę finansowy udział, są Niemcy (11,9 mld euro), Niderlandy (3,1 mld euro) i Francja (2,9 mld euro).

Polska prowadzi wymianę handlową także z krajami spoza UE. Znaczącymi odbiorcami w 2022 r. były przede wszystkim: Wielka Brytania – 3,7 mld euro, Ukraina – 945 mln euro, Stany Zjednoczone – 770 mln euro, Izrael – 439 mln euro (w tym przypadku nastąpił wzrost wartości aż o 50%). Eksportowano głównie: produkty mleczne o wartości 1 mld euro, mięso drobiowe – 990 mln euro, pszenicę – 776 mln euro, czekoladę i wyroby czekoladowe – 733 mln euro, pieczywo i wyroby piekarnicze – 731 mln euro.

Porównując dane z lat poprzednich, widać wzrost wartości eksportu polskich towarów rolno-spożywczych. W 2022 r. wzrosło również saldo wymiany handlowej tych artykułów, wynosząc 15,5 mld euro.

Potrzeby wodne w produkcji roślinnej i zwierzęcej

Wspominamy o tym w „Wodnych Sprawach”, ponieważ produkcja rolno-spożywcza jest w znacznym stopniu uzależniona od dostępu do wody. Jest ona niezbędna na prawie każdym etapie funkcjonowania, zarówno w gospodarstwach rolnych, jak i w przetwórstwie owoców, warzyw czy mięsa.

Niezależnie od wielkości eksportu, trendów czy też dynamiki zmian w wartościach handlowych (więcej informacji na ten temat można uzyskać w GUS) warto wskazać przykładowe potrzeby wodne w produkcji zwierzęcej czy roślinnej.

Szacuje się, że do wyprodukowania 1 kg pszenicy potrzeba od 900 do 2000 l wody, do produkcji 1 kg ziemniaków – od 500 do 1500 l.

Dla dziennej efektywnej produkcji 25 l mleka organizm współczesnej krowy potrzebuje, w zależności od systemu utrzymania, od 75 nawet do 100 l wody pitnej. Dodatkowo, każdego dnia w procesie produkcji woda potrzebna jest do mycia instalacji doju i schładzania mleka (do 7 litrów wody/1 DJP), do czyszczenia podłóg, w tym w hali udojowej i poczekalni (nawet 8-9 litrów/1 DJP). W przypadku produkcji wołowiny dziennie zużywa się kilkadziesiąt litrów wody na pojenie 1 DJP, kolejne litry na mycie podłóg korytarzy gnojowo-spacerowych (4 litry/1 DJP) oraz hali udojowej i poczekalni (nawet 8-9 litrów/1 DJP).

Do tego dochodzą potrzeby wodne na etapie przetwórstwa, ale o tym bardziej szczegółowo będziemy pisać w kolejnych numerach naszej gazety.

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj

music-cover