Wpływ zmiany klimatu na niedobór wody w rolnictwie – globalna prognoza

niedobór wody

Sektor rolnictwa jest największym na świecie użytkownikiem wody, zużywa około 60% całkowitej pobieranej ilości, a na niektórych obszarach nawet 80%. Woda jest niezbędnym elementem dla efektywności upraw rolnych, jednak, wraz ze zmianami klimatu, dostępność do niej staje się coraz bardziej niestabilna i niepewna. Niedobór wody w rolnictwie już teraz wpływa na produkcję żywności, a jego oddziaływanie na środowisko i ekonomię w przyszłości może być wręcz katastrofalne. Pierwszy raz naukowcy obliczyli zintegrowany rolniczy wskaźnik niedoboru wody w skali globalnej.

Jak zmiany klimatu wpływają na niedobór wody w rolnictwie?

Niedobór wody w rolnictwie to sytuacja, w której ilość dostępnych zasobów jest niewystarczająca, aby zaspokoić potrzeby roślin uprawnych. Niedobór wody może wynikać z wielu przyczyn, takich jak zanieczyszczenie wód gruntowych i powierzchniowych, intensywna uprawa, erozja gleby, rozwój społeczno-gospodarczy, a także rosnące, wraz z rozwojem populacji, zapotrzebowanie na wodę.

Jednak jedną z głównych przyczyn niedostatku wody są zmiany klimatu, w tym susze i ekstremalne zjawiska pogodowe. Zmniejszona ilość opadów i zwiększające się temperatury wpływają na spadek dostępności wody w glebie, co utrudnia wzrost roślinom. Wiele regionów na świecie już teraz doświadcza niedoboru wody, co prowadzi do zmniejszenia produkcji rolniczej i wzrostu cen żywności. Jej niewystarczająca ilość może również wpłynąć na jakość i ilość żywności, co może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia.

Prognozy pokazują, że niedobór wody w rolnictwie będzie się pogłębiał wraz ze zmianami klimatu. Już dzisiaj około 815 milionów ludzi na Ziemi cierpi z powodu głodu. Według raportu ONZ z 2021 r., do 2050 r. świat będzie potrzebował o 50% więcej żywności niż teraz, co oznacza, że produkcja rolnicza również musi wzrosnąć. Jednak niedobór wody może wpływać na to ograniczająco, szczególnie w krajach o niskich dochodach.

Prognozy niedoboru wody w rolnictwie – nowe badanie

Do tej pory tradycyjna ocena niedoboru wody koncentrowała się wyłącznie na tzw. wodzie niebieskiej, czyli tej pochodzącej z rzek, jezior i wód gruntowych lub wodzie zielonej – opadowej. Jednak mogą one nie odzwierciedlać rzeczywistych warunków stresu wodnego w uprawach. W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „AGU Earth’s Future” naukowcy opracowali nowy wskaźnik do pomiaru i przewidywania niedoboru wody z tych dwóch głównych źródeł łącznie. Jest to pierwsze takie badanie, które stosuje kompleksowy wskaźnik i przewiduje globalny niedobór wody niebieskiej i zielonej w wyniku zmian klimatycznych.

Aby zbadać wpływ zmian klimatu opracowano integrated agricultural water scarcity index (WSI ag), który obejmuje składniki niebieskiej i zielonej wody i oblicza WSI ag zarówno dla okresów historycznych, teraźniejszych, jak i przyszłych. Z analizy wynika, iż około 40% światowych pól uprawnych doświadczyło w przeszłości niedoboru wody, a sytuacja z roku na rok się pogarsza. WSI ag przewiduje, że w przyszłości niedobór wody będzie wyższy, a w roku 2050 może dosięgnąć nawet 83 – 84% światowych gruntów uprawnych. Wzrost WSI ag jest głównie spowodowany mniejszą dostępnością wody i większym zapotrzebowaniem upraw na wodę.

Produkcja rolna, jako największy użytkownik zarówno niebieskich, jak i zielonych zasobów wodnych, stoi przed bezprecedensowymi wyzwaniami” – Xingcai Liu, profesor nadzwyczajny w Instytucie Nauk Geograficznych i Badań nad Zasobami Naturalnymi Chińskiej Akademii Nauk i główny autor badania. „Ten wskaźnik umożliwia spójną ocenę niedoboru wody w rolnictwie, zarówno na polach uprawnych zasilanych deszczem, jak i nawadnianych”.

Zielona woda, która jest w części deszczówką, bywała pomijana w badaniach, ponieważ jest niewidoczna w glebie i nie można jej spożytkować do innych celów. Jej ilość zależna jest od ilości opadów, rodzaju gleby i roślinności, ilości wody utraconej w wyniku spływu czy też parowania.

Badanie podkreśla ważną rolę zielonej wody w gospodarowaniu zasobami w rolnictwie i dostarcza przydatnych informacji na temat sposobu dostosowania rolnictwa do przyszłych zmian klimatu. Nowy indeks, uwzględniający zapotrzebowanie na wodę niebieską i zieloną, ma ogromny potencjał w zakresie wsparcia oceny zagrożenia i szukaniu przyczyn niedoboru wody w rolnictwie oraz w opracowaniu strategii ograniczania skutków przyszłych susz.

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Zgadzając się, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką plików cookie.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Ustawienie prywatności

Kiedy odwiedzasz dowolną witrynę internetową, może ona przechowywać lub pobierać informacje w Twojej przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz kontrolować swoje osobiste usługi cookie.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Cloudflare
For perfomance reasons we use Cloudflare as a CDN network. This saves a cookie "__cfduid" to apply security settings on a per-client basis. This cookie is strictly necessary for Cloudflare's security features and cannot be turned off.
  • __cfduid

Odrzuć
Zapisz
Zaakceptuj

music-cover